Osiguranje u poljoprivredi - korisno i isplativo

Bez autora
May 17 2012

Klimatske promene sve češće za posledicu imaju elementarne nepogode, koje su prouzrokovale velike materijalne gubitke u agrarnoj proizvodnji u celom svetu. Sve više useva, voća i povrća, svake godine, strada od suše, mraza, grada, poplava, udara groma ili drugih nepogoda. Cena osiguranja je minimalna u odnosu na vrednost proizvodnje i sve veće rizike koje donose klimatske promene. Trošak osiguranja je izuzetno mali u odnosu na vrednost proizvodnje i ostala ulaganja koja poljoprivredni proizvođač ima. Osiguranje je investicija u cilju zaštite proizvodnje, a ne sredstvo koje uvećava dobit. Bez adekvatnog osiguranja poljoprivrednik rizikuje da izgubi sav prihod, tako da nema dileme da li ima računa osigurati poljoprivrednu proizvodnju. U agraru osiguranje ima veliki značaj ne samo zbog zaštite, već i unapređenja proizvodnje.

Osiguranje u poljoprivredi - korisno i isplativoKlimatske promene sve češće za posledicu imaju elementarne nepogode, koje su prouzrokovale velike materijalne gubitke u agrarnoj proizvodnji u celom svetu.

Sve više useva, voća i povrća, svake godine, strada od suše, mraza, grada, poplava, udara groma ili drugih nepogoda.

Cena osiguranja je minimalna u odnosu na vrednost proizvodnje i sve veće rizike koje donose klimatske promene, jednoglasna je ocena učesnika Okruglog stola “Ima li računa?” na temu isplativosti osiguranja u poljoprivredi, koji je u organizaciji “Delta Generali Osiguranja” održan na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Kako je rekao Milan Uzelac, pomoćnik direktora direkcije za prodaju osiguranja poljoprivrede “Delta Generali Osiguranja”, trošak osiguranja je izuzetno mali u odnosu na vrednost proizvodnje i ostala ulaganja koja poljoprivredni proizvođač ima. Osiguranje je investicija u cilju zaštite proizvodnje, a ne sredstvo koje uvećava dobit. Bez adekvatnog osiguranja poljoprivrednik rizikuje da izgubi sav prihod, tako da nema dileme da li ima računa osigurati poljoprivrednu proizvodnju, ističe on.

Agronomi iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe, koji su učestvovali na skupu, istakli su da u agraru osiguranje ima veliki značaj ne samo zbog zaštite već i unapređenja proizvodnje. Među učesnicima okruglog stola bili su i poljoprivrednici iz Arilja, Đurđeva i Mola koji su prošle godine pretrpeli štetu i potom naplatili osiguranje.

Proizvođači su izrazili zadovoljstvo načinom i brzinom procene štete i dobijenom naknadom od osiguranja.
Inače, “Delta Generali Osiguranje”, jedino u ovom delu Evrope, za određene ratarske kulture nudi osiguranje od suše i prekomernih padavina, nepogoda koje sve češće pogađaju našu zemlju i izazivaju velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji. Ponuda osiguranja životinja obogaćena je jedinstvenim proizvodom na tržištu Srbije -  Premium osiguranjem životinja. Ovo osiguranje goveda pored, do sada standardnih pokrića od rizika nesrećnog slučaja i bolesti, pokriva i rizike bolesti nastalih usled nepravilne ishrane, uginuća nastalih usled perakutnih i akutnih mastitisa izazvanih “E. Coli”, prinudnih klanja usled povreda vimena, uginuća ili prinudnih klanja nastalih usled bolesti zakonom obaveznih za prijavljivanje, gutanja stranog tela i porođaja i to od momenta porođaja pa u narednih 20 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik